Kotitalouksien haravointijätteet voi viedä maksutta jätekeskuksiin ja lajitteluasemille

Julkaistu 11.10.2019 klo 8.30

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla otetaan ympäri vuoden maksutta vastaan kotitalouksien haravointijätettä sekä risuja ja oksia.

Haravointijätteet kiertävät uudeksi mullaksi ja risut hakkeeksi. Haravointijätteen voi hyödyntää puutarhan ravinteeksi jo jätteen syntypaikalla –omassa pihassa.

Haravointijätteiden pienkuormien tuominen LSJH:n jätekeskuksiin ja lajitteluasemille on kotitalouksille maksutonta ympäri vuoden. Maksuttomuus koskee henkilö- ja pakettiautolla sekä henkilöauton peräkärryllä tuotavia haravointijätteitä. Suurkuormina eli kuorma-autolla tai traktorin peräkärryllä tuoduista haravointijätteistä veloitetaan asemilla hinnaston mukainen maksu 37,20 e / 1 000 kg (sis. alv 24 %).

Haravointijätteet voi tuoda LSJH:n jätekeskuksiin ja lajitteluasemille niiden aukioloaikoina.

Asemien yhteystiedot ja aukioloajat: www.lsjh.fi/jatekeskukset-ja-asemat 

  • Haravoinnista syntyneet lajitellut lehti- ja risukasat on hyvä tuoda asemille hyötykäyttöön, jos niitä ei pysty kompostoimaan tai hyödyntämään omassa pihassa. Kun erillistä haravointijätekampanjaa ei enää ole, voi haravointijätettä tuoda asemille silloin, kun se omaan aikatauluun parhaiten passaa, LSJH:n palvelusuunnittelija Marko Kokkonen kertoo.

Haravointijätteenä otetaan vastaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt. Myös oksia ja risuja voi tuoda jätekeskuksiin ja lajitteluasemille maksutta ympäri vuoden. Maksuton vastaanotto koskee hyvin lajiteltuja kuormia: haravointijäte ja risut on pidettävä erillään toisistaan, sillä ne lajitellaan asemilla eri kasoihin, koska niiden jatkojalostustavat eroavat toisistaan.

Jätekeskuksissa ja lajitteluasemalla vastaanotetut haravointijätteet toimitetaan kiertoon. Niistä valmistetaan viherrakentamisessa käytettävää multaa. Risuista ja oksista tehdään haketta.

Puutarhajätteen voi hyödyntää myös omassa pihassa

  • Haravointijätteet voi hyödyntää myös omassa pihassa. Lehdet voi esimerkiksi ajaa ruohonleikkurilla silpuksi nurmikon päälle tai kompostoida kehikossa tai puutarhajätteelle tarkoitetussa kompostorissa. Risuista ja oksista taas voi tehdä haketta istutuksiin. LSJH:n nettisivuilta löytyvästä Tilaamosta voi tilata kotiinsa maksutta kompostointioppaan, Kokkonen vinkkaa.

Asemien yhteystiedot ja aukioloajat: www.lsjh.fi/jatekeskukset-ja-asemat 

Hinnastot: www.lsjh.fi/hinnat

Tilaamo: www.lsjh.fi/tilaamo

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on 17 kunnan omistama yhtiö. Huolehdimme kuntien puolesta asukkaiden jätehuollon järjestämisestä ja jäteneuvonnasta. Tarjoamme palveluita myös kuntien kiinteistöille. Toimialueella asuu noin 420 000 asukasta, vapaa-ajan asuntoja alueella on noin 36 000. Yhtiön tavoitteena on pienempi kuorma huomiselle!