Syksyistä energiaa

15.9.2017 klo 8.20 

Syyspäivän tasaus on lähellä. Aurinko siirtyy silloin taivaanpallon pohjoiselta puoliskolta eteläiselle. Harmaat, pilviset ja sateiset päivät lisääntyvät. Ilma viilenee. Mielialakin on välillä väsymyssumuinen. Olisi niin helppoa luovuttaa. Antaa periksi. Antaa olla.

Vastapainona kuitenkin luonnosta puskevat esiin lämpimät ja ihanat värit ilostuttamaan mieltämme. Katselepa tarkasti ympärillesi. Jotain viehättävää ja uutta on aamuissa. Koko luonto alkaa pikku hiljaa loimuta – keltapunaiset lehdet leijailevat tuulessa vapaana. Syyslehtien villi ilojuhla on alkamassa.

Kesä on nyt menneisyyttä ja se tarkoittaa irtipäästämistä. Eilistä on halattava lujasti ja tepsuteltava reippaasti kumisaappailla lätäkköjen yli kohti huomista. Samalla tavalla kuin epäonnistumisen ja  riittämättömyyden tunteesta on päästettävä irti ja suunnattava katse tulevaisuuteen. Unohdettava kipuilu ja menneessä vellominen.

Kaikki mikä liikkuu tuottaa energiaa, mutta mihin ihmeeseen se energia välillä katoaa itsestäkin - vai muuttaako se vain olomuotoaan? Valoisa kesäenergiani muuttuu siis hillityksi syysenergiaksi. Energia määritellään mm. systeemin kyvyksi tehdä työtä. Nytkin, kirjoittaessani, käytän energiaa.  Mikä onkaan kaiken hukkaenergian osuus? Voin valita, käytänkö energiani, sen syyshimmentyvänkin, alas painamiseen tai ylös nostamiseen. Valitsen jälkimmäisen.

Mieleeni putkahtaa yhtäkkiä 1960-luku: Istun yli 30 oppilaan hyvin heterogeenisessa luokassa. Opettelemme hyviä käytöstapoja. Kunnioitamme opettajaa. Kuuntelemme tarkasti ja autamme aina toinen toisiamme. Se on arkipäiväämme. Lopulta tuntuu, että siinä opittiin yhteisöllisyyttä parhaimmillaan.  Tämä ääri-individualistinen maailma ei aina tunnu omalta, eikä edes järkevältä.

Ei meistä toki kukaan jaksa aina olla positiivinen. Elämään kuuluvat myös pelko, viha, suru ja ahdistus. Ilman niitä emme osaisi tehdä valintoja, emmekä hahmottaisi todellisuutta.

Hyvää työvirettä kannattaa kuitenkin pitää yllä. Kun kiinnittää huomion kaikkeen siihen, mistä on kiitollinen, näkee kaiken ihan eri valossa. Moni asia muuttuu suorastaan "syntisen hyväksi".

Eteenpäinhän se on oltava elävän mieli!

Laila Mäkelä
Toimialajohtaja, sivistyspalvelut

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.
(Näkyy vain palvelun ylläpidolle.)

Esko Poikela, kunnanjohtaja

Esko Poikela
Kunnanjohtaja

Laila Mäkelä, sivistysjohtaja

Laila Mäkelä
Toimialajohtaja,sivistyspalvelut

Johanna Mäkinen, terveysvalvonnan johtaja

Johanna Mäkinen
Toimialajohtaja, ympäristöterveyspalvelut

Oili Paavola
Toimialajohtaja, työllistäminen ja yhteispalvelu

Kirjoittajat pohtivat ajankohtaisia aiheita ja teemoja. Mielipiteet ovat bloggaajien omia ajatuksia, eivät kunnan virallisia kannanottoja.

Kommentointi 

Voit kommentoida osaa kirjoituksista.

Julkaisemme viestit, jotka noudattavat hyvää keskustelutapaa. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua, joten kommentit näkyvät viiveellä.

Kommentit julkaistaan tai jätetään julkaisematta sellaisenaan eli moderaattori ei muokkaa viestien sisältöjä.

Viimeisimmät merkinnät

18.3.2020 klo 17.05
2.9.2019 klo 8.51
19.6.2019 klo 10.00

Tagit

adventti ajattelutaidot ammattitaito arvokeskustelu asenne asiakastyytyväisyys demokratia dialogi
digitalisointi
ei ruikuteta Elämänkaariajattelu elämänkokemus energia Globaalit haasteet harrastukset Hector heinäkuu henkilökunta hetki huoli hymy hyvinvointi hyväksyntä
ilo irtipäästäminen itsenäisyys itsepalvelu itämeri johdonmukaisuus jokiranta joulu joulu
juhannus julkisoikeus järjestäjäverkko järvet kaavoitus kansalaisopisto kanssakäyminen kasvatuskeskustelu kesä kesäloma kesäteatteri kesätyö kevät hiljaisuus kilpailu kilpailukyky kirjastolaki kokonaiskuntoutus
kokonaisnäkemys korkeakoulujen pääsykokeet lukio opetussuunnitelma koulu koulukuntoisuus kunnan rooli kunnanjohtaja kunnantalo kunta kuntajohtaminen kuntalaisten talo kuntarakenne kuntatalous kuntien tehtävät kuntien velvoitteet kustannusten seuranta lama Lape lapset lapsuus Lean -ajattelu Lieto Lieto-viikko liikunta liikuntalaki luonnon äänet luonto lähiliikuntapaikka maailmantalous maakunta maatilapäivä mahdollisuus maksuttomuus minä toivon
mittarit muisto muutos myönteiset tunteet negatiivinen vinouma normien purku nuoret näkökulma Odotusmaailma olkivuosi onnellinen onnellisuus opetussuunnitelma opiskelu oppilaskunta oppiminen oppimisen ilo osallisuus otsikko palvelupiste peruskoulu perustarpeet piilokorruptio positiivinen kasvatus positiivinen voima
pääsiäinen rajat
rakenneuudistus rakentaminen rauhoittuminen
risuaita sanomalehtiviikko selviytyminen sisu sosiaali- ja terveyspalvelut sote sote uudistus sote-uudistus sote-uudistut sotiemme_veteraanit suhteellisuus Suomi 100 v. SUP syksy systeeminen ajattelu sähköiset oppimisympäristöt sähköiset palvelut sää säännöstely säännöt tasa-arvo tavallinen arki terveys tietosuoja todistus toimintaprosessi toisen asteen koulutus toivomuksia
tulevaisuuden kunta turvallisuus turvaverkot tyky uudistukset vaalit Vappu velkaantuminen vertailu vertaisliikuttaja visio vuosi 2018 Yhteiskuntasopimus yhteispalvelupiste yhteisyys yhteisöllisyys yhteisöllisyys
yksinäisyys yleiskaava yrittäminen ystävyys