Satsaamme lähiliikuntapaikkoihin – ”some-niskat” ovat arkipäivää

7.4.2017 klo 13.11 

Olemme Liedossa suunnitelmallisesti satsanneet koulujen ja päiväkotien lähiliikuntapaikkoihin valtuustokaudella 2013 - 2017.  Liikutamme siellä missä lapset ja nuoret ovat eli kouluissa, päivähoidossa ja harrastuksissa. Liedon yksi strateginen painopiste on Liikkuva Lieto. Kaikki koulumme ovat Liikkuvia kouluja. Päiväkodeissa on vastaavasti ”Ilo kasvaa liikkuen” -hanke. Lieto-opisto, terveyspalvelut, aluetoimi, seurat ja yhdistykset ovat muun muassa liikuntatoimelle tärkeitä yhteistyökumppaneita.

Terveyttä ja hyvinvointia tukevat olosuhteet antavat mahdollisuuden yksilöllisiin valintoihin. Huomioimme tämän lähiliikunnassa siten, että jokainen alue haastaa ja innostaa liikkujia eri tavalla. Suunnitelmissamme olemme hyödyntäneet oppilaskuntien ja nuorisovaltuuston toiveita sekä kuntalaisten antamia nettikyselyvastauksia, erityisliikuntaa unohtamatta. Suunnitteluyhteistyö Valon eli nykyisen Olympiakomitean kanssa on ollut hedelmällistä.

Muutamia esimerkkejä:

  • Littoisten koulun täysin uusittu lähiliikuntapaikka otettiin käyttöön viime keväänä. Se on monitoimiareenoineen, pannakenttineen ja pumptrack-ratoineen suosittu alue. Littoisissa on myös Liedon ja Kaarinan yhteinen, kuntarajat ylittävä hanke, KHT-kenttä huoltorakennuksineen.
  • Taatilan uuteen kouluun tulee 704 neliön liikuntasali ja 0-6 lk:lle rakennettu aktiivipiha. Koulun lähelle sijoittuvat tennis-, viher- ja yleisurheilukenttä, frisbeegolf-rata, maastopyörä- ja kuntorata sekä tietenkin Lietohalli kuntosaleineen ja kiipeilyseinineen.
  • Ilmarisen koulun alueella on runsaasti erilaisia haastavia ulkoliikuntavälineitä, ässäkenttä asennetaan tänä keväänä ja läheisyydestä löytyvät myös tekonurmikenttä ja frisbeegolfrata.
  • Jokilaakson koulun lähiliikuntapaikkaa suunnitellaan parhaillaan yhteistyönä liikunta- ja aluetoimen, koulun, varhaiskasvatuksen ja oppilaskunnan kanssa ja se valmistuu syksyllä 2017 pannakenttineen. Painopiste on erityisesti ketteryyteen ja tasapainoon liittyvissä laitteissa ja välineissä.
  • Keskustan puistosta löytyy senioriliikuntavälineitä ja Ruskassa on heille suunnattuja kuntosalilaitteita. Lietohallilla ja Ruskassa järjestämme myös ohjattua erityisliikuntaa ja edelleen perjantaisin hameen helmat heilahtavat Lietohallilla tanssin tahdissa aina syyskuun alusta huhtikuun loppuun saakka.

Parhaita tuloksia olemme saaneet aikaan, kun ylitämme hallintorajat reippaasti ja kuulemme kaiken ikäisiä ja kaiken kuntoisia kuntalaisia. Esteettömät leikki- ja liikuntapaikat lisääntyvät myös ilahduttavasti vuosi vuodelta.

Välittämisen kulttuuri ja oppilaslähtöisyys on kirjoitettu opetussuunnitelmien sisään. Satsaamalla mm. liikuntaan haluamme estää ”some-niskojen” syntymistä.  Eräs valmentaja aikoinaan tiivisti: ”They don't care how much you know, before they know how much you care.”  Tämä loistava sanonta sopii liikunnan lisäksi kaikkiin palveluihimme.

Liedon pyöräily- ja kävelytiet jo houkuttelevat – siispä liikunnallista Pääsiäisen aikaa !

Laila Mäkelä

Toimialajohtaja, sivistyspalvelut

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.
(Näkyy vain palvelun ylläpidolle.)

Esko Poikela, kunnanjohtaja

Esko Poikela
Kunnanjohtaja

Laila Mäkelä, sivistysjohtaja

Laila Mäkelä
Toimialajohtaja,sivistyspalvelut

Johanna Mäkinen, terveysvalvonnan johtaja

Johanna Mäkinen
Toimialajohtaja, ympäristöterveyspalvelut

Oili Paavola
Toimialajohtaja, työllistäminen ja yhteispalvelu

Kirjoittajat pohtivat ajankohtaisia aiheita ja teemoja. Mielipiteet ovat bloggaajien omia ajatuksia, eivät kunnan virallisia kannanottoja.

Kommentointi 

Voit kommentoida osaa kirjoituksista.

Julkaisemme viestit, jotka noudattavat hyvää keskustelutapaa. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua, joten kommentit näkyvät viiveellä.

Kommentit julkaistaan tai jätetään julkaisematta sellaisenaan eli moderaattori ei muokkaa viestien sisältöjä.

Viimeisimmät merkinnät

18.3.2020 klo 17.05
2.9.2019 klo 8.51
19.6.2019 klo 10.00

Tagit

adventti ajattelutaidot ammattitaito arvokeskustelu asenne asiakastyytyväisyys demokratia dialogi
digitalisointi
ei ruikuteta Elämänkaariajattelu elämänkokemus energia Globaalit haasteet harrastukset Hector heinäkuu henkilökunta hetki huoli hymy hyvinvointi hyväksyntä
ilo irtipäästäminen itsenäisyys itsepalvelu itämeri johdonmukaisuus jokiranta joulu joulu
juhannus julkisoikeus järjestäjäverkko järvet kaavoitus kansalaisopisto kanssakäyminen kasvatuskeskustelu kesä kesäloma kesäteatteri kesätyö kevät hiljaisuus kilpailu kilpailukyky kirjastolaki kokonaiskuntoutus
kokonaisnäkemys korkeakoulujen pääsykokeet lukio opetussuunnitelma koulu koulukuntoisuus kunnan rooli kunnanjohtaja kunnantalo kunta kuntajohtaminen kuntalaisten talo kuntarakenne kuntatalous kuntien tehtävät kuntien velvoitteet kustannusten seuranta lama Lape lapset lapsuus Lean -ajattelu Lieto Lieto-viikko liikunta liikuntalaki luonnon äänet luonto lähiliikuntapaikka maailmantalous maakunta maatilapäivä mahdollisuus maksuttomuus minä toivon
mittarit muisto muutos myönteiset tunteet negatiivinen vinouma normien purku nuoret näkökulma Odotusmaailma olkivuosi onnellinen onnellisuus opetussuunnitelma opiskelu oppilaskunta oppiminen oppimisen ilo osallisuus otsikko palvelupiste peruskoulu perustarpeet piilokorruptio positiivinen kasvatus positiivinen voima
pääsiäinen rajat
rakenneuudistus rakentaminen rauhoittuminen
risuaita sanomalehtiviikko selviytyminen sisu sosiaali- ja terveyspalvelut sote sote uudistus sote-uudistus sote-uudistut sotiemme_veteraanit suhteellisuus Suomi 100 v. SUP syksy systeeminen ajattelu sähköiset oppimisympäristöt sähköiset palvelut sää säännöstely säännöt tasa-arvo tavallinen arki terveys tietosuoja todistus toimintaprosessi toisen asteen koulutus toivomuksia
tulevaisuuden kunta turvallisuus turvaverkot tyky uudistukset vaalit Vappu velkaantuminen vertailu vertaisliikuttaja visio vuosi 2018 Yhteiskuntasopimus yhteispalvelupiste yhteisyys yhteisöllisyys yhteisöllisyys
yksinäisyys yleiskaava yrittäminen ystävyys