Elämä on suhteellista

16.5.2016 klo 9.26 

Olin sote -seminaarissa, jossa vilahti kaava E=mc². Energia =massa  x valon nopeus toiseen. Lyhyesti sanottuna kaava tarkoittaa sitä, että energia ja massa voivat vaihtaa paikkoja. On hyvä muistaa, että kun esimerkiksi metalli ruostuu, se painaa enemmän kuin ennen ruostumisprosessia. Aika taas on suhteellista, mutta valon nopeus on aina vakio. Se, että seison Liedossa paikallani tai liikun autolla, ei vaikuta ajan kokemiseen.

Jostain kumman syystä tuon kaavan vilahtaminen esityksessä laukaisi minussa monia ajatuksia. Muutosesitykset tulevat tänä päivänä usein valon nopeudella. Suurta massaa on vaikea saada pysymään muutosvauhdissa mukana ja isot laivat tunnetusti kääntyvät hitaasti. Sote -uudistuksen välitavoitteiden aikajanat pakenevat viikko viikolta tuonnemmaksi. Nyt pitää varoa "ruostumista" ettei energia häviä, ja säilytämme kyvyn tehdä työtä.

Einstein, joka löytyy tuon kaavan takaa ainakin jossakin muodossa - olkoon se sitten fyysikkojen yhteisön tai median luomus, plagioitu osin Poincarélta, Prestonilta, Newtonilta tmv. - suhtautui jo lapsena vastenmielisesti kaikkea pakkoa vastaan. Hän totesi, että viisaus on se mitä tarvitaan, ja älykkyys ei ole sama kuin viisaus.

Mittava sote -uudistus vaatii paljon viisautta, ettei toisteta samoja virheitä kuin Ruotsissa.  Aidot vaihtoehdot, selkeä rahaliikenne ns. portinvartijoineen,  verotusmalli, asiakaslähtöiset palvelupaketit, pienten toimijoiden hyödyntämisen mahdollisuus, arvonlisäveron käyttäytyminen, ohjelmistojen sopivuus peruskuntien tietojärjestelmiin mm. sivistyspalveluihin, ennaltaehkäisevän työn kannustinjärjestelmä, kunnallisten palvelujen yhtiöittämistaidot  jne. herättävät paljon kysymyksiä. Tällä hetkellä meillä on vasta hippusellinen vastauksia ja runsaasti pelkoja.

Elämä on suhteellista ja suhteellinen vertailu on ongelmallista. Elämä on valintoja ja arvoja. Muutaman sadan otoksessa esimerkiksi jo yksikin muutos voi romahduttaa tilaston. Samoin voi tapahtua myös isommassa mittakaavassa. Onnellisuustilastoja eivät kuitenkaan selitä verotus ja tulot.  Onnellisuuden ydin on muualla kuin taloissa ja tavaroissa. Tutkijat kertovat onnellisuuden taustan ydinsanoiksi "nautinto", "tekeminen" ja "palvelukeskeisyys".  Nämä kolme tukipilaria kannatelkoon myös sote-uudistuskokonaisuutta. Eurolla mitattavia tuloksiahan odotellaankin vasta vuoden 2030 hujakoilla.

Kuunnellaan ennakkoluulottomasti erilaisia ajatuksia eikä hylätä poikkeavia näkemyksiä heti lonkalta. Iso laivakin pääsee liikkeelle, kun kari-, turvavesi- ja kaikki muut erikoisviitat ovat huolella merkitty väylälle.
Sosiaali- ja terveystoimea kuten muitakin hallinnonaloja on kehitettävä koko ajan, vaikka ei olisikaan tällainen pakkotilanne kuin nyt on.

Muistetaan kuitenkin koko ajan, että jokainen gramma massaa on pirusti energiaa.  

Laila Mäkelä
Toimialajohtaja, sivistyspalvelut

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.
(Näkyy vain palvelun ylläpidolle.)

Esko Poikela, kunnanjohtaja

Esko Poikela
Kunnanjohtaja

Laila Mäkelä, sivistysjohtaja

Laila Mäkelä
Toimialajohtaja,sivistyspalvelut

Johanna Mäkinen, terveysvalvonnan johtaja

Johanna Mäkinen
Toimialajohtaja, ympäristöterveyspalvelut

Oili Paavola
Toimialajohtaja, työllistäminen ja yhteispalvelu

Kirjoittajat pohtivat ajankohtaisia aiheita ja teemoja. Mielipiteet ovat bloggaajien omia ajatuksia, eivät kunnan virallisia kannanottoja.

Kommentointi 

Voit kommentoida osaa kirjoituksista.

Julkaisemme viestit, jotka noudattavat hyvää keskustelutapaa. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua, joten kommentit näkyvät viiveellä.

Kommentit julkaistaan tai jätetään julkaisematta sellaisenaan eli moderaattori ei muokkaa viestien sisältöjä.

Viimeisimmät merkinnät

18.3.2020 klo 17.05
2.9.2019 klo 8.51
19.6.2019 klo 10.00

Tagit

adventti ajattelutaidot ammattitaito arvokeskustelu asenne asiakastyytyväisyys demokratia dialogi
digitalisointi
ei ruikuteta Elämänkaariajattelu elämänkokemus energia Globaalit haasteet harrastukset Hector heinäkuu henkilökunta hetki huoli hymy hyvinvointi hyväksyntä
ilo irtipäästäminen itsenäisyys itsepalvelu itämeri johdonmukaisuus jokiranta joulu joulu
juhannus julkisoikeus järjestäjäverkko järvet kaavoitus kansalaisopisto kanssakäyminen kasvatuskeskustelu kesä kesäloma kesäteatteri kesätyö kevät hiljaisuus kilpailu kilpailukyky kirjastolaki kokonaiskuntoutus
kokonaisnäkemys korkeakoulujen pääsykokeet lukio opetussuunnitelma koulu koulukuntoisuus kunnan rooli kunnanjohtaja kunnantalo kunta kuntajohtaminen kuntalaisten talo kuntarakenne kuntatalous kuntien tehtävät kuntien velvoitteet kustannusten seuranta lama Lape lapset lapsuus Lean -ajattelu Lieto Lieto-viikko liikunta liikuntalaki luonnon äänet luonto lähiliikuntapaikka maailmantalous maakunta maatilapäivä mahdollisuus maksuttomuus minä toivon
mittarit muisto muutos myönteiset tunteet negatiivinen vinouma normien purku nuoret näkökulma Odotusmaailma olkivuosi onnellinen onnellisuus opetussuunnitelma opiskelu oppilaskunta oppiminen oppimisen ilo osallisuus otsikko palvelupiste peruskoulu perustarpeet piilokorruptio positiivinen kasvatus positiivinen voima
pääsiäinen rajat
rakenneuudistus rakentaminen rauhoittuminen
risuaita sanomalehtiviikko selviytyminen sisu sosiaali- ja terveyspalvelut sote sote uudistus sote-uudistus sote-uudistut sotiemme_veteraanit suhteellisuus Suomi 100 v. SUP syksy systeeminen ajattelu sähköiset oppimisympäristöt sähköiset palvelut sää säännöstely säännöt tasa-arvo tavallinen arki terveys tietosuoja todistus toimintaprosessi toisen asteen koulutus toivomuksia
tulevaisuuden kunta turvallisuus turvaverkot tyky uudistukset vaalit Vappu velkaantuminen vertailu vertaisliikuttaja visio vuosi 2018 Yhteiskuntasopimus yhteispalvelupiste yhteisyys yhteisöllisyys yhteisöllisyys
yksinäisyys yleiskaava yrittäminen ystävyys