Asiantuntijaverkosto tukee yrittäjää omistajanvaihdoksessa

Julkaistu 30.1.2019 klo 13.54

Moni suunnittelee tällä hetkellä yrityksen tai maatilan myymistä tai sukupolvenvaihdosta. Liedossa heitä palvelee asiantuntijaverkosto, jossa on mukana omistajanvaihdoksen tehneitä yrittäjiä, molemmat paikalliset pankit sekä kaksi lietolaista tilitoimistoa.

Tutut ekspertit käytössäsi

Omistajanvaihdoksen tehnyt yrittäjä Kalle Vauranoja toteaa, että yrittäjillä on usein aivan turhiakin pelkoja liittyen yritystoiminnasta luopumiseen.

— Ensimmäinen on se vaikein päätös: lähdenkö myymään? Seuraavaksi yrittäjän pitää suunnitella, mitä hän tekee sitten, kun on tyhjän päällä. Kun tämä henkinen puoli on kypsytelty, on jo helpompaa. Tilitoimistot ja pankit auttavat käytännön asioissa, jolloin jäljellä on enää yrityksen markkinointi ja myynti. Sen jälkeen voi rauhassa harrastaa, matkustaa tai muuttaa vaikka lämpimään, yksinkertaistaa Vauranoja virnistäen.

Yrityskauppaa tai sukupolvenvaihdosta harkitseva yrittäjä voi ottaa yhteyttä keneen tahansa omistajanvaihdosverkoston jäsenistä. Ensimmäinen neuvontapalaveri on maksuton eikä velvoita mihinkään.

Verkosto tarjoaa tapauskohtaista tietoa prosessista, joka viedään tarvittaessa maaliin asti. Osaamista löytyy niin  yritysjärjestelyihin, verotukseen, rahoitukseen kuin juridiseen puoleenkin liittyen. Jos verkoston sisältä ei löydy tarvittavaa asiantuntemusta, sitä etsitään kontaktien kautta muualta. Yrittäjä voi verkoston avulla säästää aikaa ja vaivaa. Hän saa luottamuksen siihen, että asia on osaavissa käsissä. Myös käteen jäävä osuus on mahdollisesti ihan toisenmoinen, kun tehdään oikeat ratkaisut, perustelevat verkoston jäsenet.

Luottamuksella yhdessä eteenpäin

Omistajanvaihdosaikeet ovat herkkä aihe. Yrittäjät ovat monesti epävarmoja siitä, miten ympäristö suhtautuu yrityksen omistajan on vaihtumiseen. Prosessi on kuitenkin mahdollista hoitaa hallitusti siten, että asiakkaat ovat mielissään ja työntekijätkin tyytyväisiä. Kynnys lopullisen päätöksen tekemiseen on yrittäjällä korkea, oli kyse sitten yrityskaupasta tai sukupolvenvaihdoksesta. Onhan pelissä elämäntyö ja elämäntapa.

— Tätä kynnystä juuri olemme madaltamassa, että olisi paikallisia, ehkä tuttujakin henkilöitä, joiden kanssa voi luottamuksellisesti keskustella ja käydä prosessia läpi sitoutumatta edes aloittamaan mitään. Yrityksen myyntikuntoon saattaminen voi viedä vuosia, joten asioita kannattaa alkaa miettiä hyvissä ajoin, verkostosta vinkataan. Vanha omistaja saattaa olla myös yrityksen kehittymisen este. On koko joukko yrityksiä, joissa omistajanvaihdosta lykätään vuodesta toiseen. Silloin tarpeelliset panostukset yritystoimintaan saattavat jäädä  tekemättä ja tällä on suora vaikutus yrityksen arvoon.

Omistajanvaihdosverkoston idea on rakentunut Liedon Yrittäjien ja kunnan yhteistyön tuloksena ja noussut paikallisen yrityskentän tarpeista.

— Vahvuutemme on se, että melkein jokainen lietolainen yrittäjä tuntee ainakin jonkun tästä porukasta. Kynnys ottaa yhteyttä on oikeasti matala, päättää yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Timo Kuukasjärvi, jolla on niin ikään omakohtaista kokemusta omistajanvaihdoksesta.

Asiantuntijaverkosto käytettävissä

Omistajanvaihdosta harkitsevien yrittäjien tueksi on koottu verkosto, jonka asiantuntijoihin kuuluvat kunnanjotaja Esko Poikelan kanssa esittäytyvät (vasemmalta oikealle) Juha Niemelä, Kim Seljänne, Esko Tuuppa, Tapio Hänninen, Timo Kuukasjärvi, Jukka Taimisto ja Kalle Vauranoja